Sjekk om du er avhengig av mobilen og sosiale medier
Sjekk om du er avhengig av mobilen og sosiale medier
– Større tilgang betyr mer forbruk, og sannsynligvis også mer problematisk bruk av slik teknologi. Vi ønsker derfor å utforske sammenhengen mellom personlighet og bruk av internett og særlig sosiale medier, og på hvordan aktiviteter online (internett) og offline (aktiviteter utenfor internett) påvirker hverandre og i hvilken grad dette henger sammen med tvangsmessig bruk av sosiale medier.
Det sier Cecilie Schou Andreassen, som er forsker ved Universitetet i Bergen og klinisk psykologspesialist ved Bergensklinikkene. Hennes forskningsfelt er blant annet avhengighet.
Tar du selfies?
I den omfattende testen får du blant annet spørsmål om i hvor stor grad du er opptatt av å ta selfies, om du noen gang har fjernet bilder av deg selv på sosiale medier og om du er opptatt av å ta deg best mulig ut på bildene du legger ut. I tillegg måler undersøkelsen hvor stresset du blir av å måtte være sammen med andre i stedet for å være online.
– Leserne får umiddelbar feedback på sin grad av avhengighet til sosiale medier, i tillegg til at de får feedback på hvorvidt aktiviteter online kommer i konflikt med aktiviteter offline, sier psykologen til TV 2.
Hun understreker at folk flest ikke tar noen reell skade av sin nettbruk og sine teknologiske vaner. Men:
– Det finnes likevel forskningsmessig støtte for at visse personer har en tvangsmessig og ukontrollert bruk, som skaper problemer for den det gjelder og de rundt, og som best kan forstås i et avhengighetsperspektiv. Det handler først og fremst om forholdet man har til denne teknologien, fremfor tiden man bruker på den. En kan altså bruke mye tid på internett og mobilen uten å være avhengig av det. Internasjonale studier anslår at bortimot 2% av internettbrukere er avhengige i såkalt «klinisk forstand».
– Det gjelder likevel en liten gruppe, der yngre gjerne er overrepresentert, påpeker hun.
Ikke bare negativt
Når teknologien er så viktig i våre liv, er det viktig å ta den i bruk på en konstruktiv og fornuftig måte, ifølge psykologen.
– Hvordan synes du vil kan bruke mobil og sosiale medier på en positiv måte?
– Bruk av denne teknologien er nærmest nødvendig for optimal fungering i dagens samfunn, og tjener mange viktige og positive funksjoner som tilhørighet, selvbestemmelse og andre grunnlegge psykologiske behov. Selv om den først og fremst har vært forbundet med en rekke positive forhold som det å sette fart på business, underholdning og lynrask nettverksbygging, så har forskningen på feltet også trukket frem potensielle nedsider. Det er altså en blandet velsignelse, sier Schou Andreassen til TV 2.
Kan motivere til opplevelser
Fokus i det siste har også vært på at folk er mer opptatt av å dokumentere det de gjør, enn faktisk å være til stede for å oppleve det.
– Men det går også an å snu på det. Det at folk er motiverte til å dokumentere hendelser som snapshottes og legges ut på sosiale medier, øker også sannsynligheten for at de oppsøker nye spennende steder og leter etter og legger merke til potensielle rammer rundt seg som de ellers ikke ville gjort. Det er utrolig hva noe så enkelt som antall ”likes” kan få en til å gjøre. De fungerer på sett og vis som personlige og sosiale attraktivitetssymboler, sier Schou Andreassen.