- Mandag: Regjeringa sender 103 nye oljeblokker i Barentshavet og Norskehavet ut på høring, flere av dem kloss inntil de sårbare områdene utenfor Lofoten.
- Tirsdag: Regjeringa tildeler 75 utvinningstillatelser, deriblant blokker utenfor Mørekysten som ligger 10 km unna land. Dette er det største antallet utvinningstillatelser noensinne på norsk sokkel.
– Frekk tilsnikelse
Det gikk ikke en hel dag fra regjeringsplattformen var lagt fram til regjeringa var i gang med å vurdere nye oljeblokker, noen helt inntil de sårbare områdene som Venstre hadde kjempet med nebb og klør for å verne.
– Det er en ganske frekk provokasjon og tilsnikelse når regjeringa kommer med 103 nye oljeblokker dagen etter at regjeringa har signert en erklæring som sier de skal ta mer miljøhensyn på oljelisenstildelinger, sier leder i Greenpeace Norge Truls Gulowsen.
Sammen med fem andre organisasjoner leverte han i fjor inn et svært krast høringsbrev til regjeringa der han tar et oppgjør med den såkalte TFO-ordninga, tildeling i forhåndsdefinerte områder (se faktaboks).
Han beskriver den årlige tildelinga gjennom forhåndsdefinerte områder slik:
– Det er som et ekstra gir i norsk oljevirksomhet, som gjør at oljeselskapene får enda mer areal tilgjengelig enda raskere.
- Les også: Studie viser at regjeringen har overhørt samtlige oljeråd
- Les også: Gigantene forlater norsk sokkel: – Det bør bekymre
– I strid med regjeringsplattformen
Faglig leder i Bellona Frederic Hauge mener noen av tildelingene klart strider med det de tre partiene har blitt enige om i regjeringsplattformen.
– I regjeringserklæringen sa en for eksempel at man skal ligge unna Møreblokkene, så tildeler man denne uka områder som ligger i kystsonen ved Møreblokkene 10 kilometer fra land. Dette er virkelig verdifulle områder som Miljødirektoratet sterkt har frarådet virksomhet i.
Olje- og energiminister Terje Søviknes er ikke enig i at dette bryter med regjeringserklæringa.
– Jeg mener dette absolutt er i tråd med regjeringserklæringa. Der er det tydeliggjort at vi fortsatt skal ha konsesjonsrunder på norsk sokkel både i modne og umodne områder og tilby næringa nytt, attraktivt areal.
Truls Gulowsen, leder i Greenpeace Norge om TFO-ordningaDet er som et ekstra gir i norsk oljevirksomhet, som gjør at oljeselskapene får enda mer areal tilgjengelig enda raskere.
Utfordrende for Venstre
Organisasjonene som i 2017 ville avskaffe TFO-ordninga var i tillegg til Greenpeace og Bellona også Naturvernforbundet, Norges Kystfiskarlag og Natur og Ungdom. Leder i Natur og Ungdom Gaute Eiterjord mener mye av problemet er at miljøhensyn ikke vektlegges tilstrekkelig.
– Det er en udemokratisk og lite kunnskapsbasert oljeforvaltning, sier han til NRK.
- Les også: Massiv utlysning av nye blokker i Barentshavet
- Les også: IEA: Norge bør produsere mer olje og gass
Ingen av de NRK har snakket med anklager Venstre for å ikke gjøre jobben sin som miljøparti. Leder i Naturvernforbundet Silje Ask Lundberg håper Venstre kan påvirke norsk oljepolitikk.
– Jeg håper noe av grunnen til at Venstre har gått i regjering er at de vil få ei hånd på rattet også i oljepolitikken, sier Lundberg til NRK.
Frederic Hauge i Bellona sier den siste tildeling og åpning for nye blokker har resultert i en dårlig start Venstre i regjering.
– Det å åpne så kontroversielle områder som er åpenbart i konflikt med regjeringserklæringa gjør at de får litt å jobbe med når det gjelder samarbeidsklima.
Venstre: – Ikke i strid med plattformen
I likhet med Søviknes, avviser Venstres nye klima- og miljøminister Ola Elvestuen at de nye feltene sendt på høring - og de nye tildelingene, er i strid med regjeringsplattformen.
Men Elvestuen understreker samtidig at denne ukas tildelinger ble avgjort før Venstre kom i regjering, og at feltene sendt ut på høring skal vurderes i lys av høringssvarene som kommer inn.
– I regjeringsplattformen sikrer vi de sårbare områdene. Det skal være TFO-runder framover også, det er Venstre enig i. Politikken er enkel: En skal holde seg unna de sårbare områdene, sier Elevstuen i sin første hele dag i ny jobb.
Jeg håper noe av grunnen til at Venstre har gått i regjering er at de vil få ei hånd på rattet også i oljepolitikken.
Informasjon fra:- https://www.nrk.no/norge/greenpeace_-_-en-frekk-tilsnikelse-av-regjeringa-1.13871185