Hva er galt med den norske grunnskolen?

Som lærer i den videregåendeskolen er det skremmende hvilket lavt nivå det er på elevene som kommer fra grunnskolen. Hva skyldes det? Jo, etter min mening er det elendig lærerkvalitet i skolen.

I den videregående skolen er 36 % dropout. Det vil si at 36 % av elevene som starter i vg skole slutter skolen før løpet er gjennomført. Hvorfor?

I tillegg til at elevene mangler grunnleggende ferdigheter i fagene norsk, matte og engelsk kommer elevene ut av grunnskolen uten grunnleggende sosiale ferdigheter.
Selvfølgelig er det ikke alene skolens ansvar. Men, skolen må akseptere at den har et oppdrageransvar når elevene er lovpålagt å være ved institusjonen i 10 år.

Mange lærere, og dessverre alt for mange ser ut til å leve etter regelen at eleven er til for læreren, og ikke omvendt. På min skole ser kommunestyret ut til å være mer et personalmøte i skolen enn nettopp et kommunestyre der kommunens gjennomsnitt er representert. Min påstand som lærer er at det er en myte at lærere har for mye å gjøre. Hvem i samfunnet har en 140 % stilling, og samtidig ha fri hver onsdag og fredag.

Jeg har min praksis fra det private næringsliv, offentlig forvaltning og Forsvaret før jeg startet i skolen. Det er skremmende å se hvilke holdninger som hersker i lærerkollegiet.

At rektorer rundt om tillater at lærere får forfekte sitt politiske SV syn i læringsoverføringen er en side av saken. Hvorfor i alle dager tror lærere at de er enestående, og bærere at den alene og sanne fakta.

Mange allmenfaglærere startet på sin lærerutdanning, enten pålærerhøgskolen eller universitetet straks etter videregående skole, og har praktisert sin kunnskap i skoleinstitusjonen deretter. Hva i alle dager gir denne personen livserfaring til å veilede elevene?

Beklager lærerkolleger, dessverre mange lærere bør revurdere sitt yrkesvalg.
Når samme lærer får sammenhengende dårlig kritikk og dårlig skussmål fra oppegående elever bør noen ta ansvar. I dag er det nesten bare nådd pensjonsalder og egen død som får en lærer bort fra skolen. Dette har vi ikke råd til i framtiden.

Mitt forslag er at alle lærere i tillegg til å fremlegge årlig politiattest bør gjennomføre en skikkethet-test for å kontrollere at læringsformidlingen er god nok.

Jeg er enig i at skolen er svært viktig i samfunnet. ja viktigere enn vi tror. Da må det også stilles kvalitetskrav til de som skal undervise.




Informasjon hentet fra:- http://vgd.no/index.php/samfunn/politikk-norsk/tema/1156034/innlegg/

Sist endret: torsdag, 3. desember 2015, 18:47