Alt om russ og russetiden

Alt om russ og russetiden

Russebil (colourbox.com)

Hvilken farge får du egentlig på russedressen? Og kan du være russ på vg2? Her får du svar på det meste du trenger å vite om russetiden!

Russetiden starter tradisjonelt med en vrengefest i slutten av april, og varer frem til 17.mai. Akkurat når i april russetiden starter, varierer fra år til år, fordi kalenderåret er forskjellig hvert år, og det kan også variere fra skole til skole. Det har etter hvert også blitt veldig vanlig å starte russetiden langt tidligere enn i april, med russekroer og diverse fester og kåringer flere måneder i forveien. Det kommer som regel informasjon om dette god tid i forveien, og ofte har skolene egne sider på Facebook eller lignende som informerer om ulike arrangementer.

Hvem er russ, og hvordan blir man det?

Russ er noe du kan velge å være når du er ferdig med videregående skole - uavhengig av om det er før du går ut i læra i andre klasse, eller når du er ferdig med tre år i tredjeklasse.

Russetiden er noe man initierer helt selv, ikke noe som skjer i skolens regi, og du står derfor fritt til å bestille russeklær og annet russeutstyr når du vil. Det er likevel tatt noen grep for å unngå at de som ikke er avgangselever skal være såkalte "snylteruss".

Det aller viktigste er nok at du er avhengig av å ha en form for russe-ID for å delta på de store russearrangementene. Disse utstedes kun én gang i livet, Så det er viktig å tenke nøye igjennom hvilket år du vil være russ.

Det spiller ingen rolle om du er lærling og går andre året eller om du går alle tre årene på videregående skole når du søker om russe-ID. Du bestemmer for så vidt selv når du vil være russ, men det er viktig å huske på at du bare får bestilt det én gang, så tenk derfor nøye igjennom når du vil være russ.

Kan man være russ to ganger?

Russetiden er tradisjonelt en feiring av endt skolegang, og skal derfor i utgangspunktet kun feires én gang. Som sagt kan ulike russe-ID også kun bestilles én gang i livet, noe som gjør det vanskelig å være med på russearrangementer flere ganger.

Men det er fullt mulig å bli med russen ut en dag eller to, hvis du syns det er gøy, du kommer bare ikke inn på de store russearrangementene uten gyldig russe-ID.

ung.no-logo

Hvilken farge skal jeg ha på russeklærne?

De forskjellige fargene på dressene representerer tradisjonelt forskjellig valg av fag, yrkeslinje og skole. Blåruss er elever som tar studiespesialisering med økonomi, eller salg og service (hvis man gjør dette kan man velge selv om man vil være rød –eller blåruss). Rødruss er elever som tar allmennfag (idrett, media og kommunikasjon, formgivning (i tre år) eller musikk, dans og drama. Svartruss er blant annet elever som utdanner seg innen yrkesfag, men dette varierer fra skole til skole. Grønnruss er elever som går skole innenfor landbruk og naturbruk.

Det er likevel sånn at man står helt fritt til å bestille akkurat den fargen man ønsker på russeklærne selv. Russetiden er ikke noe som skjer i regi av skolen, og ingen kan pålegge deg å følge tradisjonene som finnes. De fleste velger nok likevel å gjøre det, for ikke å bli sett rart på av andre medruss. Hva som er viktigst for deg bestemmer du imidlertid selv.

Når det gjelder eventuell skrift og patcher (merker, klistremerker) på russeklærne, så er det helt opp til deg selv hva du ønsker å "pynte" klærne med. Noen ønsker å ha mange patcher, mens andre kun ønsker navn og skole. Dette er helt valgfritt, og du kan også velge å ha en helt "blank" dress.

Hva koster russetiden?

Det kommer helt an på hva du velger å legge i russetiden. Det er store forskjeller avhengig av hvor mye klær man bestiller, om man kjøper en billig eller dyr bil/buss, om man skal være med på alle arrangementene, om man skal ha lys- og lydanlegg osv.

Noen ting er relativt billig, nettopp for at de fleste skal kunne ha råd til å være med på feiringen. Russebukse og russekort er eksempler på ting som ikke nødvendigvis koster så altfor mye. Det er også fullt mulig å være "trikkeruss" eller "sykkelruss", hvis du synes det bil eller buss er for dyrt, eller du rett og slett ikke har lyst til å være med på bil eller buss.

Dekknavn

Om du vil ha russebil, russebuss eller ikke noe i det hele tatt er et individuelt valg, som du må ta selv. Hvis du er med på et kjøretøy er det vanlig en del steder å komme opp med et dekknavn. Dekknavn slippes som regel lenge før russetiden, for å vise at man er medlem av et bestemt kjøretøy. Da lages ofte blant annet Facebook-grupper for å "reklamere" for sin buss og gjeng, og flere lager også egne dekklåter. Hvis man melder seg på "Årets dekknavn" og "Årets dekknavnslåt" kan man få en pris for beste dekknavn og sang. Dekknavn er derfor et navn man har på kjøretøyet sitt, får å vise at man 'er et kjøretøy' som skal kjøre sammen i russetiden – uten å røpe konseptet sitt.

Konsept

Konsept er det de som er sammen på bil eller buss velger skal være "temaet" for kjøretøyet og gruppa under russetiden. Som oftest avslører man dette navnet i forkant av vrengefesten og at russetiden "offisielt" starter.

I tillegg til årets dekknavn og årets dekknavnslåt, så finnes det også en rekke andre kåringer man kan vinne på bakgrunn av konseptet. Man kan vinne årets – lyd, lys, interiør, eksteriør og en rekke andre ting. De største landsdekkende kåringene er enten på Tryvann, Lillehammer eller i Stavanger. Det er også lokale kåringer, men disse varierer litt fra sted til sted.

Husk at det ikke er noen krav om at man må ha dekknavn og konsept. Det er helt opp til dere som er på bil eller buss sammen om dere vil delta på slike kåringer. Det er på langt nær slik at alle som har buss eller bil deltar på denne typen arrangementer.

ung.no-logo

Når og hvordan bør du planlegge?

Det viktigste du kan planlegge før og under russetiden, er et budsjett. Det er ikke morsomt å være midt i russetiden og ikke ha mer penger igjen. Sett opp et realistisk budsjett som passer deg og forsøk å overholde dette. Prøv å huske på alle småtingene som koster penger når du setter opp budsjettet, som for eksempel nattmat, drikke, bensin, inngangsbilletter osv.

Hvis du skal være med på et kjøretøy, er det viktig at du og de du skal være sammen med, er enige om hvor mye tid og penger dere skal legge i bilen eller bussen, og deretter lager en avtale på det. Det er som regel både tidkrevende og dyrt, så å sette opp en tidsplan og et budsjett dere skal følge, kan være en veldig god idé. I tillegg er det en stor fordel å ha en internkontrakt dere imellom. 

Husk også at en del bedrifter stiller opp som sponsorer i russetida, som regel mot at de får ha reklame - ofte en logo - på bilen eller bussen. Hvis dere er flinke til å skaffe sponsorer, kan dere slippe unna en del av utgiftene selv.

Russ (colourbox.com)
Russ
Er det noe man MÅ være med på som russ?

I russetiden er det helt opp til deg selv hva du velger å være med på - og om du velger å være med på noe i det hele tatt. Du må ingenting, og kan gjøre det som passer deg. Unntaket er kanskje hvis du er på bil eller buss med noen. Da er dere antakelig nødt til å inngå noen avtaler, for at det skal fungere for alle. For eksempel må dere finne ut av hvem som skal kjøre, hvem som skal hentes hvor, hvor dere skal møtes, hvilke treff bilen/bussen skal være med på, hvor mye penger dere skal legge i kjøretøyet, hvem som tar ansvar for å fylle og legge ut for bensin osv.

Hvis du lurer på noe mer angående russetiden, kan du lese mer på ung.no/russ eller stille spørsmål på ung.no/oss


Informasjon hentet fra:-  http://www.ung.no/russ/2796_Alt_om_russ_og_russetiden.html

Sist endret: onsdag, 27. januar 2016, 16:02