Helse i Hver Krone

Helse i hver krone

RIKE: Pengene strømmer inn i den norske oljekassa. Foto: Cornelius Poppe/SCANPIX
RIKE: Pengene strømmer inn i den norske oljekassa. Foto: Cornelius Poppe/SCANPIX
Den rike naboen din lever lenger etter et hjerteinfarkt enn andre mennesker. Men hvorfor er det slik?

Denne saken handler om:

Rike mennesker med høy utdanning lever lenger enn alle andre.

Nå viser danske forskere at rikingene også overlever lenger etter det første hjerteinfarket enn mennesker med lavere status.

Rik og akademisk

Forskerne som arbeider ved den danske Folkehelsa har sett nærmere på sammenhengen mellom sosio-økonomisk status og overlevelse etter hjerteinfarkt.

Informasjon fra over 50.000 pasienter viste at penger og status kan ha stor betydning for om du overlever de første fem årene etter et infarkt.

Blant pasientene med lavest inntekt var risikoen over dobbelt så høy for å dø i løpet av de første fem årene etter hjerteinfarktet, sammenliknet med de rikeste pasientene.

Forskjellen mellom høy og lav utdanning viste også at mange år på skolebenken kuttet risikoen for en tidlig død med 50 prosent. Kombinasjonen av penger og utdanning ser altså ut til å være nøkkelen til et langt liv.

Men akkurat hvordan penger og kunnskaper får betydning for helsen, er vanskeligere å forklare.

For store forskjeller

- Vi vet ennå for lite om årsakene til dette. Forskjeller i livsstilen på grunn av røyking, kosthold og mosjon er viktige faktorer som kan forklare forskjellen mellom noen grupper.

- Men det kan også finnes forskjeller mellom ulike typer pasienter når det kommer til hva slags medisinsk og kirurgisk behandling de får etter et hjerteinfarkt.

- Problemet er jo at det ikke burde være så store forskjeller mellom lav- og høyinntektsgrupper i et velferdssamfunn som Danmark, sier forskningleder Jeppe Rasmussen til svenske Dagens Medicin.


Innhold hentet fra:-  http://www.vg.no/forbruker/helse/helse-og-medisin/helse-i-hver-krone/a/104275/



Sist endret: mandag, 4. september 2017, 15:21