Eldrebølgen treffer i 2025 - hva burde Norge anno 2015 gjøre?
Eldrebølgen
treffer i 2025 -
hva burde Norge anno 2015 gjøre?
Statistisk sentralbyrå har i sommer presentert flere rapporter som gir leseren en god innsikt i status for Norge i dag, og hvilke utfordringer som venter samfunnet. I følge rapportene vil vi se store utfordringer for helse og omsorgssektoren når vi fra 2025 venter en kraftig økning i andelen i befolkningen over 80 år.
Vi vet den kommer, eldrebølgen. Det er snakket om i flere tiår allerede. Kanskje går mange med en følelse av at man har ropt ulv, ulv? for det har da ikke skjedd noe? Nå i sommer har statistisk sentralbyrå (SSB) kommet med flere gode rapporter som kaster lys over hva bølgen vil ha å si fremover, og hvordan den treffer. For den kommer, og det vil merkes spesielt i helsetjenestene.
Sitatet over er hentet fra artikkelen "befolkningsframskrivinger 2014-2100 - Dødelighet og levealder". Les hele artikkelen her
I publikasjonen "Helsefakta - Norge i verden - fakta om helsetilstand og helsetjenester i Norge" går man igjennom hvordan norsk helsevesen og befolkningens helse er stilt sett opp mot andre land. Generelt ligger Norge på toppen av lista når det kommer til forventet levealder og helse, målt opp mot andre land. Vi er også det landet som bruker mest ressurser på helsetjenester. Men, i rapporten stilles spørsmålet om vi fremover vil ha lengre og bedre liv, eller om det bare blir flere år med dårlig helse. I dag kan en kvinne forvente å leve 13,3 år med dårlig helse, eller 84% av sitt liv med god helse. Siden 2005 har vi sett at antall år med dårlig helse er redusert med 6 år, både for kvinner og menn. Vi lever altså lenger, og det med bedre helse. Men, med at vi lever lenger krever det likevel mer ressurser, selv om vi har god helse. Det brukes stadig mer ressurser på å holde den eldre befolkningen hjemme, noe som krever flere ansatte og større ressursbruk av kommunene på pleie- og omsorgstjenester. Spesialisthelsetjenesten bruker også betydelige ressurser på å holde befolkingen ved god helse. i 2013 var hele en av tre nordmenn inne til behandling ved et somatisk sykehus. Når vi ser på årsaker til døgnopphold, trekkes skader frem som en stor årsak til innleggelse:
Spesialisthelsetjenestens innsats for befolkningens helse, settes enda
mer under lupen i "Bemanningsbehov
i spesialisthelsetjenesten mot 2040" kommer
det tydelig frem at ikke bare kommunene vil merke eldrebølgen.
I referansebanen som SSB bruker vil avtalte årsverk i spesialisthelsetjenesten
øke totalt fra nær 111 000 i 2013 til vel 155 000 i 2040. En
økning tilsvarende 40,4 prosent. Til sammenligning øker Norges samlede
folkemengde med 25 prosent i løpet av samme periode. SSB peker da på at endret
sammensetning av befolkningen, først og fremst alderssammensetningen, forklarer
12,3 prosentpoeng av veksten i bemanningsbehovet.
"Dette er Norge - Hva tallene forteller" er en helhetlig beretning om tilstanden i Norge. Her får man svar på alt fra hvilke familesammensetninger som er mest vanlig, til utvikling i industri og antall minutter hver og en av oss bruker på å se på en skjerm. Denne rapporten peker også på at eldrebølgen nå er på vei, og at den bringer med seg ulike utfordringer.
10 år går fort, og erfaring med forebyggende arbeid tilsier at det tar tid før effektene kommer. Det er derfor viktig at vi er på forkant nå, før bølgen kommer. I den nye folkehelsemeldingen er "aktiv aldring" et satsningsområde. Det kommer også flere andre viktige meldinger og strategier fremover, som kan ses på som viktige for å ruste storsamfunnet for fremtidens utfordringer i helse - og omsorgstjenestene. Først ut er en nasjonal strategi for frivillighet i helse og omsorg . Det er også på trappene en nasjonal strategi for ny og moderne eldrepolitikk, som er ventet i løpet av høsten. I tillegg har vi den ventede meldingen "nasjonal helse og sykehusplan". Overordnet vil selvfølgelig også kommunestruktur og kommunereformen ha stor betydning for hvilke tjenestetilbud kommunene vil tilby sine innbyggere i fremtiden. for å følge opp de overordnede samfunnsstrukturene, kommer også en melding for "ny by og distriktspolitikk"
Det er nå vi gjør oss robuste for seniorbølgen, og kan forebygge for at fremtidens 80 åringer skal være aktiv og skadefri!
Hentet fra:- http://www.norsafety.no/Nyheter/Eldreboelgen-treffer-i-2025-hva-burde-Norge-anno-2015-gjoere