Nordmenn best i engelsk

Nordmenn best i engelsk

Ingen håndterer det engelske språket bedre enn nordmenn blant land som ikke har engelsk som morsmål.

Den private utdanningsinstitusjonen Education First (EF) har gjort en undersøkelse blant 44 nasjoner verden rundt, der engelskkunnskapene er målt i land som ikke har engelsk som hovedspråk.

Norge på topp

Og helt øverst på denne listen troner altså Norge, foran Nederland på andreplass, fulgt av Danmark på tredje, Sverige på fjerde og Finland på femteplass.

En solid nordisk innsats der altså, hvor tre av de øvrige nordiske nasjonene alle havner bak Norge, men alle er innefor den høyeste kvalifiseringen; Very High Proficiency.

English Proficiency Index (EPI) har i perioden 2007-09 undersøkt språkkunnskapene blant mer enn to millioner mennesker i 44 land verden rundt.

Engelsk på TV har betydning

I undersøkelsen gjør EF et nummer av at topp fem-nasjonene på listen alle er små land med nasjonale språk som ikke er viden spredt i resten av verden.

De mener også at det fatum at i disse landene er engelskspråklige filmer og TV-serier utbredt, med teksting i stedet for dubbing kan ha hatt en betydning på resultatene.

Gode språkkunnskaper på et mer generelt plan i kombinasjon med at mange tar høyere utdanning spiller sannsynligvis også inn, mener EF i sin begrunnelse for hvorfor nettopp de nordiske landene gjør det så bra i testen.

Andre europeiske land ligger også på den øvre delen av listen, der ni av ti av de ti øverste på listen er fra vår verdensdel. Ferielandene Italia og Spania ligger imidlertid et stykke bak, og havner helt nede på henholdsvis 23. og 24. plass.

Asia dårlig ut

Ellers kommer asiatiske land relativt dårlig ut i undersøkelsen, noe EF finner overraskende med tanke på at innbyggerne i spesielt Kina og India er kjent for å inneha gode engelskkunnskaper. Aller dårligst på engelsk i Asia er imidlertid Indonesia, Vietnam og turistgiganten Thailand, som havner på 42. plass av de 44 nasjonene som har vært med i undersøkelsen.

Verst i Latin-Amerika

Flere land fra Latin-Amerika gjorde det heller ikke spesielt godt, mens helt i bunn ligger Tyrkia og Kasakhstan.

Hele undersøkelsen kan lastes ned her.

Sist endret: torsdag, 14. august 2014, 18:42