Svangerskaps-/foreldrepermisjon

Når du er i svangerskaps-/foreldrepermisjon

Alle arbeidstakere har rett til permisjon, men lønnet permisjon forutsetter at du har vært yrkesaktiv i minst seks av de siste ti måneder før permisjonen starter.

Hvor mye foreldrepenger har jeg rett til?

Utgangspunktet etter folketrygdloven er at foreldrepengene beregnes ut fra gjennomsnittet av pensjonsgivende inntekt fra de siste tre årene. Det ytes ikke foreldrepenger for den del av inntekten som overstiger 6 G. Dersom beregningsgrunnlaget som nevnt over ikke er representativt for den pensjonsgivende årsinntekten, fastsettes foreldrepengene ved skjønn ut fra den pensjonsgivende årsinntekten som kan godtgjøres på det aktuelle tidspunktet. Dette gjelder også for et medlem som ikke har pensjonspoeng for de siste tre årene på grunn av for lav inntekt, typisk aktuelt for nyutdannede leger.

Disse reglene er imidlertid supplert med tariffavtaler:

I Spekter-området følger det av A1 § 1.2, at foreldrepengene skal beregnes av full lønn etter oppsatt tjenesteplan, forutsatt at man har tiltrådt stilling i virksomheten

I Virke (tidligere HSH) er det en tilsvarende bestemmelse finnes i Landsoverenskomst for spesialisthelsetjenesten § 8.3.1

I KS følger dette av hovedtariffavtalen kapittel 1, fellesbestemmelser § 8

For statsansatte følger dette av hovedtariffavtalen, fellesbestemmelsene § 11

For ansatte i Oslo kommune følger dette av hovedtariffavtalen (Dokument 25) Del A, fellesbestemmelser kapittel 4.

Hvor lenge har man rett til lønnet permisjon?

Lengden på den lønnede permisjonen avhenger av om man velger permisjon med 100% lønn, eller med 80% lønn.

Fra og med fødsler eller omsorgsovertakelser som skjer 1. juli 2011 eller senere er stønadsperioden 49 uker hvis man velger permisjon med 100. Velger man permisjon med 80% lønn er stønadsperioden 59 uker, se folketrygdloven § 14-9. For fødsler før denne dato er det en permisjonsuke mindre.

Fordeling av permisjonen mellom mor og far

Når begge foreldrene fyller vilkårene for rett til foreldrepenger, kan foreldrepermisjonen deles mellom foreldrene. Unntatt fra deling er de ukene som eksplisitt er forbeholdt mor eller far:
 
Forbeholdt mor: Minimum tre uker før fødselen og de første seks ukene etter fødselen, folketrygdloven § 14-9.
 
Forbeholdt far: 10 uker av stønadsperioden, se folketrygdloven § 14-9.

Omsorgspermisjon

I forbindelse med fødselen har faren rett til to ukers permisjon for å bistå moren. Lønn for disse to ukene er ved tariffavtale innført i alle fem tariffområder.

Når kun far har opptjent rett til lønnet permisjon

Hvis bare far har opptjent rett til foreldrepenger, er stønadsperioden 40 uker med full (100% lønn) sats eller 50 uker med redusert sats (80% lønn). Faren har dermed rett til hele foreldrepengeperioden med unntak av de ni ukene som er forbeholdt mor.

Hvordan er det med ferieavvikling i foreldrepermisjonen?

Arbeidstaker kan kreve å avvikle lovbestemt ferie i løpet av permisjonstid hvor det ytes foreldrepenger eller adopsjonspenger. Dette følger av ferieloven § 9.
 
Av samme bestemmelse fremgår det at arbeidsgiver ikke kan pålegge ferieavvikling i permisjonstid hvor det ytes foreldrepenger eller adopsjonspenger. Det er med andre ord opp til den enkelte å bestemme om man ønsker å avvikle ferie i løpet av slik permisjonstid.

Feriepenger

Folketrygdloven har begrensninger i hvor mange av permisjonsukene det ytes feriepenger til arbeidstakere. Folketrygdlovens system er således slik at det kun ytes feriepenger av utbetalte foreldrepenger for de første 12 ukene (eller 15 uker dersom foreldrepenger er utbetalt med redusert sats) av hver stønadsperiode.
 
Men for leger er det slik at tariffavtalen gir rett til at foreldrepengene beregnes av full lønn. Dette innebærer også at man har rett til opptjening av feriepenger gjennom hele foreldrepermisjonen, ikke kun de 12 eller 15 ukene folketrygdloven gir rett til.


Informasjon hentet fra:-   http://legeforeningen.no/Arbeidsliv-og-jus/Ansatte-leger/Svangerskaps--og-foreldrepermisjon/Nar-du-er-i-foreldrepermisjon/Nar-du-er-i-svangerskaps-foreldrepermisjon/

Sist endret: lørdag, 9. september 2017, 18:40