Språkopplæring et felles ansvar

Språkopplæring et felles ansvar

Alle barn skal kunne norsk før skolestart. 1700 barn gjorde ikke det ved årets skolestart.

Både norsk og andre språk er viktig for barn som vokser opp i Oslo. I Oslo lærer barna mange ulike morsmål hjemme, ofte i tillegg til norsk. Det er en stor verdi for barnet og for samfunnet. Språk er kjernen i barns samspill og utvikling.

Mange medieoppslag den siste tiden har satt norsk og morsmål opp mot hverandre. Det er synd. Morsmål er verdifullt, og barnehageansatte er flinke til å gi barnet mestringsfølelse rundt egne språkferdigheter. Det skaper også nysgjerrighet hos de andre barna om andre språk, som er bra, siden de skal lære flere språk i skolen.

Alle barn skal kunne norsk før skolestart. Det er det bred oppslutning om i Oslo bystyre. Dette gjorde ikke 1700 barn ved årets skolestart. Det betyr at mange barn ikke får med seg ordinær opplæring. Det kan vi ikke leve med, av hensyn til det enkelte barn.

Barnehagene og foreldrene spiller på lag når det gjelder barnets språkutvikling. Med over 150 nasjonaliteter blant Oslo-barn sier det seg selv at foreldrene spiller en avgjørende rolle. Derfor har vi gjennom prosjekt Oslobarnehagen sørget for å involvere foreldrene bedre i barnets språkutvikling. Oslo-barnehagene skal gi foreldrene råd og tips om hvordan de kan bidra til språkutvikling, enten de har norsk eller et annet språk som morsmål. Mange barnehager involverer foreldrene aktivt allerede, og disse melder om gode effekter. For at vi skal nå ut til foreldre med ulike morsmål, er disse rådene oversatt til ni språk. Minoritetsforeldre sier at de setter pris på disse rådene. Rådene gir mange foreldre bedre tro på at de selv kan bidra til barnets språkutvikling. Foreldre som opplever at de behersker norsk bør bruke dette i tillegg til eventuelt andre morsmål.

Vi kommer ikke utenom at barnehagens primære rolle er å lære barna norsk. Vi kan ikke ha tospråklige assistenter i de 790 Oslo-barnehagene som skal gi morsmålsutvikling til barn med over 150 nasjonaliteter. Men foreldrene kan! Jeg har tro på at alle foreldre ved enkle grep kan gi barnet en bedre språkutvikling.

For å ruste opp alle barns norskferdigheter før skolestart, tilbyr Oslo kommune gratis etterutdanning for 4000 ansatte i både kommunale og ikke-kommunale barnehager neste år. 2800 har allerede meldt seg på. De ansatte vil få styrket sin kompetanse i barns språkutvikling, språkarbeid i barnehagen og kartlegging. De barna som trenger ekstra språkstøtte skal fanges opp og få hjelp. Den nye kompetansen skal bringes videre til alle ansatte i barnehagene og utvikle språkmiljøet.

Tatt fra http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/Sprakopplaring-et-felles-ansvar-7413036.html

Sist endret: torsdag, 14. august 2014, 19:01