Et regulert arbeidsliv
For mange vil det nye arbeidslivet være økonomisk risikosport.
Meninger 8. januar 2016 kl. 10.02 Del på Facebook
Det nye arbeidslivet som ble presentert med stor entusiasme på NHOs årskonferanse
i går, høres både spennende og skremmende ut. Det er vanskelig å spå om framtida, men noen utviklingstrekk og trender har vi allerede fått smake på, slik som delingsøkonomi, løsarbeidere, roboter som erstatter manuelt arbeid og fjorårets nyord, det grønne skiftet. Samtidig vet vi at norsk næringsliv er tvunget til enorme omstillinger ettersom oljealderen er på hell. Det er grunn til en viss uro i overgangen til det nye.
Den gode nyheten er at nordmenn er omstillingsdyktig, og at Norge er godt rustet til å ta i bruk ny teknologi. Den dårlige er at mange vil falle utenfor i et arbeidsliv som stiller høyere krav til kompetanse og kunnskap,
og hvor den globale konkurransen øker på de fleste områder. Selv om NHO-konferansen fremhevet nye muligheter for verdiskapning, er det ikke gitt at det skjer i form av nye arbeidsplasser. Det blir garantert færre jobber som ikke krever høyere utdanning og spesiell kompetanse. Erna Solberg er med rette bekymret for at det nye arbeidslivet vil skape flere tapere.
Optimistiske innledere fortalte frammøtte at her er det bare å omfavne det nye, for det kommer, enten man liker det eller ikke. Enhver forstår at Norge verken kan eller er tjent med å stritte mot en digital revolusjon, og det gjør vi da heller ikke. Nordmenn er blant verdens største teknologientusiaster. Men vi har et valg i hvordan vi utvikler og regulerer framtidas arbeidsmarked. Derfor er det betryggende at det gode gamle trepartssamarbeidet, LO, NHO
og myndighetene, er seg bevisst at det fortsatt skal spille en
sentral rolle for å sikre et seriøst arbeidsliv.
Regjeringen har allerede varslet at den vil se på hvordan delingsøkonomien bedre kan reguleres både med tanke på skatter og avgifter og sikkerhet for forbrukere og arbeidstakere. En av de store utfordringene i fremtida blir økende grad av frilansere og løsarbeidere.
På NHO-konferansen ble det fremstilt som
en enestående mulighet til å «søke lykken» for den enkelte, men for mange vil det være en
økonomisk risikosport som ikke tjener andre
enn arbeidsgiver. Et regulert arbeidsliv og sosialt sikkerhetsnett har vært et norsk adelsmerke som har bidratt til inkludering og mindre forskjeller. Det må sikres også i det nye arbeidslivet.
Informasjon fra:-https://www.dagbladet.no/kultur/et-regulert-arbeidsliv/60161947