Gründere blir mer og mer bortskjemte


Oljeprisen kommer kanskje aldri tilbake dit den engang var. Vi trenger noe nytt å tro på, derfor blir gründerne hyllet, mener gründer og investor Chul Christian Aamodt. Her finansminister og partileder i Frp Siv Jensen på besøk hos gründerkollektivet Mesh i Oslo. Foto: Per Thrana
Oljeprisen kommer kanskje aldri tilbake dit den engang var. Vi trenger noe nytt å tro på, derfor blir gründerne hyllet, mener gründer og investor Chul Christian Aamodt. Her finansminister og partileder i Frp Siv Jensen på besøk hos gründerkollektivet Mesh i Oslo. Foto: Per Thrana

Gründere blir mer og mer bortskjemte

Jeg møter flere og flere bortskjemte gründere. De klager på Innovasjon Norge, regjeringen og investorer. Disse er ikke entreprenører, de er «wantrapreneurs».

38 prosent av all norsk eksport kommer fra petroleumsindustrien. Olje og gass finansierer 18 prosent av Norges statsbudsjett. I år utgjør disse inntektene cirka 233 milliarder kroner, noe som er litt mer enn beløpet Norge i år bruker på høyere utdannelse (35 milliarder), Forsvaret (49 milliarder) og regionale helseforetak (141 milliarder). Vi ønsker å opprettholde det velferdssamfunnet vi er blitt så godt vant med.

Oljeprisen kommer kanskje aldri tilbake dit den engang var. Vi opplever en positiv utvikling innen fornybar energi som sol og vind. Det gjør at as Norge på sikt må finne flere ben å stå på ved siden av olje og gass. Vi må gjennom en formidabel omstilling.

Dette er noe av bakteppet for at gründere nå blir hyllet som Messias på sitt esel på vei inn i Jerusalem. Vi trenger noe å tro på. Noe som skal redde oss. Noe som skal erstatte inntektene for olje og gass.

Chul Christian Aamodt er investor i Screensailor og gründer og direktør i Enerwe. Foto: Enerwe
Chul Christian Aamodt er investor i Screensailor og gründer og direktør i Enerwe. Foto: Enerwe

Vi lar oss forføre og klamrer oss til håpet om at gründerne skal løfte frem nye industrier. Utfordringen er at vi har levd så lenge med de gode inntektene fra olje- og gassindustrien at vi ikke kjenner til noe annet. Andelen ledere og arbeidstagere som vet hvordan det var før vi fikk inntektene fra oljebransjen er avtagende. Selv er jeg 40 år og har vokst opp i et norsk velferdssamfunn som har gitt meg alle de muligheter jeg kan ønske meg.

Jeg heier på gründere. Gjennom investeringsselskapet Screensailor har jeg også gått inn som engelinvestor i et lite knippe oppstartselskaper. Jeg har sittet i juryen for start-up pitcher på Oslo Innovation Week, og jeg har sponset studentinitiativer som skal bidra til å motivere unge mennesker til å starte egen bedrift.

Kun én av ti gründere lykkes godt og skaper verdier for seg selv og samfunnet rundt. Sannsynligheten for å mislykkes er stor.

De aller fleste gründere jobber hardt for å nå sine mål. De ofrer mye. Mange dyktige gründere bidrar også med konstruktive innspill i samfunnsdebatten, innspill som kan bidra til mer verdiskaping for landet vårt. Eksempler på dette er gründeren av Kolonial.no og gründerne i Unacast.

Samtidig så møter jeg flere og flere gründerspirer som først og fremst bare klager. I all hovedsak er dette unge menn. De er bortskjemte. De er ikke entreprenører. De er «Wantrepreneurs». De klager på Innovasjon Norge. De klager på de som styrer landet vårt. De klager på at det ikke finnes engelinvestorer som ønsker å investere i deres bedrift. Wantrepreneurs har ofte som mål å skape bedrifter som blir kjøpt opp av Facebook eller Google, for så å flytte selskapet og dermed også skatteinntektene ut av landet. De drømmer ikke om å skape arbeidsplasser eller bidra med inntekter til vårt velferdssamfunn. Mitt inntrykk etter å ha pratet med mange gründerspirer er at denne gruppen først og fremst drømmer om den kjendisstatusen og bankkontoen som vellykkede gründere ofte får.

Jeg har selv vært med på å starte et selskap som vi senere har måttet legge ned fordi det ikke hadde livets rett. Jeg har også vært med å bygge et selskap som ble kjøpt opp av et Private Equity-fond for nesten en halv milliard kroner. Jeg har også sittet i styrer i både oppstartsselskaper og godt etablerte selskaper. De siste årene har jeg jobbet som gründer og administrerende direktør i Enerwe – energibransjens digitale kanal. Fellestrekket for disse selskapene har vært at de alle har møtt både motgang og medgang, men aldri har vi lagt skylden på Innovasjon Norge eller de som styrer landet vårt. I Norge har gode gründere gode forutsetninger for å lykkes.

Heldigvis trenger vi ikke erstatte de 233 milliardene som Norge får fra olje- og gass over natten. Olje og gass skal i lang tid være med på å finansiere det norske velferdssamfunnet. Samtidig så må Norge gjennom en formidabel omstilling. Da trenger vi ikke «wantrapreneurs» som skylder på alle de dårlige rammebetingelsene, men vi trenger entreprenører som bretter opp ermene og jobber hardt for å skape verdier for seg selv og for det norske samfunnet


Informasjon fra:-  http://www.dn.no/grunder/2017/08/08/1043/Arbeidsliv/grundere-blir-mer-og-mer-bortskjemte


Sist endret: lørdag, 9. september 2017, 20:55