5 av Norges mest vellykkede gründere.
5 av Norges mest vellykkede gründere.
Tidligere har vi skrevet et innlegg på bloggen med inspirerende sitater fra ulike gründere og andre mennesker med spennende oppnåelser. Vi har også skrevet om gründertilværelsen i vår artikkel om bedriftsetablering. Denne gangen har vi valgt å dedikere et innlegg til 5 av Norges mest vellykkede gründere og se litt nærmere på hva disse personene har jobbet for og med. Entreprenørskap er viktigere enn noen gang nå som oljeinntektene reduseres kraftig. Dette blir derfor prioritert og gitt mye oppmerksomhet i næringslivet, både av offentlige og private organer. Flere kjente personer i næringslivet engasjerer seg ved å bevilge penger til lovende kandidater, og det samme gjør private og offentlige selskaper. Innovasjon Norge er en sentral aktør i denne sammenheng, og har som formål å fremme og øke innovasjon, samt velferd og bærekraftighet, i hele Norge. Det statlige selskapet yter derfor etablerertilskudd til gründere, og hadde i 2015 en samlet ramme på 1,4 milliarder kroner.
Vi håper du får glede av å lese om de fem dyktige norske gründerne! Skriv gjerne i kommentarfeltet hvis du har spørsmål eller ønsker å tilføye informasjon vi ikke har fått med.
Odd Reitan
Colonialmajoren – Kongen av REMA 1000. Odd Reitan begynte karrieren som kjøpmann ved å jobbe i foreldrenes dagligvarebutikk i Trondheim. Han så mulighetene for et lavpriskonsept og hadde store ambisjoner. Dette ledet til at Reitan i 1972 åpnet butikken AS Sjokkpris og i etterkant ytterligere fem butikker i Trondheimsområdet mellom 1973 og 1979. Det var under en studietur til flere tyske dagligvarekjeder i 1977 at drømmen om franchise virkelig fikk feste, og Reitan skiftet dermed fokus fra de tradisjonelle lokale dagligvarebutikkene. Nå skulle det gjøres stort!
Samtidig var Reitan svært opptatt av å holde det enkelt. Han har flere ganger uttalt at «det enkle er genialt». Ved å fokusere på lave priser og effektiv drift skulle REMA 1000 bli symbolet på usnobbethet og enkelhet. Med tyske ALDI som forbilde ble den første REMA-butikken ble åpnet i 1979. I 1990 var det blitt etablert REMA 1000-butikker i alle byer og tettsteder i Norge med mer enn 10.000 innbyggere.
I dag er Reitan administrerende direktør og styreleder for morselskapet Reitangruppen AS, som i 2015 omsatte for 86 milliarder kroner.
Une Amundsen
IT-spesialisten og mannen som kaller seg selv Kongen av Superland. Selskapet Amundsen grunnla i 1990 heter egentlig SuperOffice, men har fått en intern omdøping og en egen konstitusjon hvor Amundsen fungerer som monark. Han etablerte IT-selskapet med mål om å levere programvareløsninger for kundebehandling og salgsstøtte til bedrifter. Programvaren heter CRM og står for Customer Relationship Management. Selskapet leverer i dag programvareløsninger til små og store bedrifter i hele Norge, samt til tusenvis av selskaper i Europa, USA, Japan og Australia.
I likhet med Odd Reitan ser Amundsen stor verdi i det enkle, og dette har vært grunnessensen gjennom driften og utviklingen av SuperOffice. Han vektlegger blant annet brukervennlighet og utmerket kundeservice når han snakker om en bedrifts avgjørende faktorer.
SuperOffice ble børsnotert i 1997. I 2008 besluttet Amundsen at han ikke ønsket selskapet på børs lenger, grunnet liten interesse og etterspørsel. Rett før finanskrisen lånte han derfor 325 millioner kroner og bød på hele SuperOffice, for å gjøre det til et privat selskap nok en gang. På grunn av krisen var det på nære nippen at alt gikk veldig galt, men heldigvis falt brikkene på plass. Aksjonærene var ikke vonde å be grunnet de økonomiske tumultene, og i starten av oktober samme år hadde Amundsen kontroll over mer enn 90% av selskapets aksjer. I dag er Amundsen i stand til å styre selskapet uten å ta hensyn til aksjonærer og analytikere, og i 2016 ble SuperOffice Online kåret til den beste CRM-løsningen av PC World for sjette gang.
Bente Sollid Storehaug
Internett-veteranen og kvinnen som ble Norgeshistoriens yngste medlem av Norsk Redaktørforening som 19-åring. Bente Sollid Storehaug er både svært profilert i gründerverdenen og en viktig aktør innen teknologibransjen. Storehaug ville først bli journalist, deretter siviløkonom, men endte opp med å bli seriegründer, investor og mentor. I dag er hun CEO/administrerende direktør i ESV Digital, et digitalt markedsføringsbyrå og en global teknologileverandør.
Det var da hun var ansatt som redaktør for Kyst-Nytt at Storegaug begynte å få interesse for teknologien og alle mulighetene den kunne skape. Norsk Datas Nortekstanlegg muliggjorde at journalistene som jobbet for avisen fikk lettet sin arbeidsbyrde betraktelig, ettersom de nå kunne overføre tekst via telelinjer direkte til trykkeriene. Noen år senere, i 1993, etablerte Storehaug Internett-konsulentselskapet Digital Hverdag, et hybridselskap innen teknologi og kommunikasjon. Selskapet fusjonerte med New Media Science i 1998 og er i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA.
Digital Hverdag har en egen blogg hvor Storehaug er fast skribent, og i et av hennes innlegg i 2015 skriver hun om viktigheten av å ha mentorer eller faddere som kan hjelpe en å bygge karriere, spesielt når man er ung. Hun trekker frem viktige personligheter som har rådgitt og engasjert henne gjennom årene, og påpeker at spesielt menn er gode til å tenke stort, vokse raskt, forstå når idéen dessverre ikke er god nok og dermed ta en «exit», for så å starte på nytt med en bedre idé. Storehaug har selv vært mentor i regi av Innovasjon Norge.
Petter Stordalen
Hotellkongen og jordbærfilosofen. Petter Stordalen lærte sitt livs viktigste forretningsverdier da han solgte jordbær på torget i Porsgrunn om somrene, mens vennene hans syklet forbi på vei til stupekonkurranser på Olavsberget. Faren hans lærte ham at han aldri skulle klage eller tenke på alt det han ikke hadde, men heller ta utganspunkt i alt han hadde og arbeide seg oppover fra det utgangspunktet. Dette har blitt Stordalens viktigste leveregel i hotellkjeden Choice.
Etter å ha studert på Kjøpmannsinstituttet, Varehandelens høyskole og Norges Markedsføringshøyskole fikk 24 år gamle Stordalen jobb som senterleder ved kjøpesenteret City Syd i Tronheim. Omsetningen skjøt til værs med Stordalen som leder, og senteret ble landets største. Da han sluttet i denne stillingen var han aktiv i eiendomsvirksomhet og endte opp i et omfattende samarbeidsprosjektet for å få Steen og Strøm opp på bena igjen. Sammen med andre investorer ble senteret, som gikk konkurs i 1992, kjøpt for 20 millioner kroner. De neste tre årene var Stordalen med på å bygge opp landets største kjøpesenterfirma.
Deretter gikk ferden videre til hotellbransjen og Stordalen har i løpet av sin karriere bygget opp Nordic Choice Hotels fra grunnen. Kjeden er Skandidavias største og Nordens nest største, med til sammen 13.000 ansatte fra 124 forskjellige land. Foruten å huske på at man alltid skal jobbe så godt man kan ut fra de forutsetningene man har, har Stordalen tre andre viktige verdier: energi, mot og begeistring.
Petter Planke
Pioneeren som revolusjonerte norsk industri med massehåndteringen av returflasker. Petter Planke har gjennom sin karriere fokusert på tiltak som skaper samfunnsnytte, noe som ses i hans innsats for å systematisere returflasker med selskapet Tomra, samt hans interesse i helse med selskapet Redcord. For sin innsats i norsk næringsliv ble Planke i 2015 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.
På starten av 70-tallet var returflasker blitt et stort problem for matbutikkene og supermarkedene. Svært løsningsorientert og med sans for praktisk nytte, miljøvern og kundetilfredshet spurte Planke representantene for forretningene om det fantes et hull i veggen som kunne håndtere alle slags flasker og gi pant for dem. Det fantes ikke et slikt hull i veggen, og dette ble starten på gjenbruksoppfinnelsen til Petter og Tore Planke. Brødrene etablerte selskapet Tomra ASA i 1972 – navnet er en forkortelse for TOMflaskeReturAutomat. De tok en stor økonomisk risiko og måtte pansette tre hus for å få det hele til å gå rundt. Petter Planke hadde i tillegg en selvskyldnergaranti. Likevel var de sikret mot tap, og beregnet at de kunne overleve selv hvis ideen ikke ble en suksess. I et innlegg i Nordic Innovation sier Planke at man som gründer må spørre seg selv hva man vil oppnå, hvor mye det vil koste, og deretter bestemme seg for å akseptere et nederlag hvis det mot formodning kommer.
Det bærekraftige selskapet har i dag pantesystemer i mer enn 45 land. Ingen annen norsk bedrift har i internasjonal sammenheng hatt større markedsandel enn Tomra - selskapet har en markedsandel på over 70 prosent. Petter Planke gikk ut av selskapet i 1986 og har siden fokusert på helsevern. På bakgrunn av egne ryggproblemer etablerte han Redcord på starten av 90-tallet, med mål om å finne løsninger for de som sliter muskel- og skjelettskader.
Informasjon fra:- https://www.ageras.no/blog/5-av-norges-mest-vellykkede-grundere