Saltfiskens historie

EinarRichterHansen



Som innledning til Bacalaofestivelen i Honningsvåg holdt Einar Richter Hansen 4. mai foredrag om eksport av saltfisk og klippfisk på Nordkappmuseet.
Nord-Norge er kjent som stor eksportør av tørrfisk. Men når begynte man å salte fisken, og hvor fant man markeder for denne produksjonen?

I 1494 klaget hanseatene i Bergen over at nordlandske fiskere hadde lagt fisk utover berg og steiner i stedet for å henge den til tørk. Det ble innført forbud mot denne praksisen begrunnet med at fisken lett ville råtne. Om dette var de første norske forsøkene på å tilvirke klippfisk, vet man ikke sikkert. Det kan ha vært bare slurv under tørrfiskproduksjon. Men innflytelse fra nederlandske kjøpmenn kan ha inspirert til slike forsøk.
Nederlenderne hadde begynt å konkurrere med hanseatene om fisken. Salt var en kostbar vare i Europa på denne tiden. Hanseatene leverte fransk salt til Norge, men nederlenderne kunne skaffe billigere salt fra Spania og Portugal.
Salting ombord på større seilfartøy ble utviklet da man begynte å fiske på fjerne farvann ved Island og Færøyene, og seinere da man på 1500-tallet oppdaget de rike fiskebankene ved Newfoundland.
Det er ikke sikre kilder for norsk saltfiskeksport før i 1591. Det året kjøpte kjøpmenn fra Trondheim fisk i Lofoten om sommeren som de straks saltet. Deretter tørket de den på berget mot sola. Denne fisken skal ha gitt god fortjeneste, men noen større produksjon ble det ikke før på slutten av 1600-tallet.


Informasjon hentet fra:- http://www.kystmuseene.no/saltfiskens-historie.4916163-107296.html

Sist endret: torsdag, 15. februar 2018, 21:57