Det norske olje-eventyret

Det norske olje-eventyret

Unni besøkte Heidrun-plattformen. Foto: StatoilUnni besøkte Heidrun-plattformen. Foto: Statoil

De første funnene av olje og gass ble gjort i Nordsjøen på slutten av 1960-tallet. Disse funnene har hatt enorm betydning for samfunnet og velferdsutviklingen i Norge. Mye større enn det en kunne tro den gang.

Av:
informasjonsmedarbeider i Statoil Guri Merete Sørensen

Oljesalget har gitt staten økte skatteinntekter, slik at det har vært mulig å innføre samfunnsendringer vi ellers neppe ville hatt råd til. Det er også bygd opp et teknologisk og et vitenskapelig miljø som gir ringvirkninger utover den virksomheten selve oljen skaper. Olje og gass er Norges største og viktigste eksportnæring og utgjør over 20% av summen av varer og tjenester som produseres i Norge i løpet av ett år (det vi kaller brutto nasjonalprodukt - BNP). Oljebransjens utvikling er avgjørende for velferdsutviklingen i Norge.

Olje i mange år framover

En oljeplattform er større enn både Oslo Rådhus, pyramidene i Egypt og Eiffeltårnet i Paris. Ill.: Statoil.En oljeplattform er større enn både Oslo Rådhus, pyramidene i Egypt og Eiffeltårnet i Paris. Ill.: Statoil.

Olje- og gassalderen er ikke i ferd med å ta slutt i Norge. Vi må fortsatt regne med å utvinne olje og gass i kanskje 50-100 år framover. Det er viktig at vi fortsetter å utvikle næringen slik at vi kan bidra til videre økt verdiskapning. Det er nødvendig med ny kunnskap, ny kompetanse og ny teknologi. Rekruttering blir svært viktig fremover. Kanskje du har lyst til å utdanne deg for å være med i oljeindustrien framover?

Kort historie i Norge

Oljehistorien i Norge er kort. Det var få som trodde at det fantes olje og gass utenfor norskekysten før det ble gjort et oljefunn i Groningen i Nederland i 1959. Funnet der førte til at man på nytt måtte tenke over hvordan man kunne finne olje, og sommeren 1966 ble den første letebrønnen på norsk kontinentalsokkel boret. Denne brønnen inneholdt imidlertid ikke olje.

Sterk nasjonal styring

Åsgard A-plattformen. Foto: Statoil.Åsgard A-plattformen. Foto: Statoil.

For Norge ble det viktig med nasjonal styring av olje- og gass-ressursene. Det ble slått fast i en ny lov i 1963 at staten er grunneier til alle ressursene på norsk kontinentalsokkel. Oljeselskapet Statoil ble opprettet i 1972 for å ivareta statens interesser. Oljepengene skulle gjøre at Norge ble et bedre land å leve i. Statoil skulle ha en framtredende plass og lede an når det gjaldt å bygge opp norsk ekspertise. Jo større del av virksomheten nordmennene selv kunne stå for, desto bedre, var oppfatningen i Stortinget og store deler av det norske samfunnet. I tillegg var Norsk Hydro involvert i oljevirksomheten, mens en rekke andre norske bedrifter gikk sammen om å danne oljeselskapet Saga Petroleum.

Start i 1972

Her ser vi hvordan olje og gass transporteres i rørledninger. Ill.: StatoilHer ser vi hvordan olje og gass transporteres i rørledninger. Ill.: Statoil

Den første oljeproduksjonen i Nordsjøen startet fra Ekofiskfeltet i 1972. Den første oljen ble transportert fra feltet med skip. Men i 1975 gikk man over til å føre oljen fram i et stort rør på havbunnen da oljerørledningen Norpipe stod ferdig. Etter hvert er det et enormt nett av faste installasjoner (infrastruktur) som er bygd ut for å kunne transportere olje og gass fra norsk kontinentalsokkel til kjøperne.

Mange oljefelt

Statfjord-feltet ble funnet i 1974 og er det største oljefeltet i Nordsjøen. Feltet består av tre betongplattformer og produksjonen av olje startet i november 1979. Driften av Statfjord var Norges første store oppgave som ansvarlig for å pumpe opp oljen og gassen fra havbunnen - såkalt operatør. I 70-årene var det bare i Nordsjøen den norske oljevirksomheten foregikk. Først i 1980 ble det gitt utvinningstillatelse også i Norskehavet (nord for 62 breddegrad). Og i 1981 ble Midgardfeltet oppdaget, det som i dag er Åsgardfeltet. Senere kom også Heidrun-, Njord- og Norne-feltene. Etter hvert har olje- og gassvirksomheten flyttet lengre nord til Barentshavet.

Statfjord-feltet er det største i Nordsjøen. Her er A-plattformen. Foto: StatoilStatfjord-feltet er det største i Nordsjøen. Her er A-plattformen. Foto: Statoil

Store utbygginger

Flere store utbyggingen er nå i gang. Kristinfeltet i Norskehavet skal være ferdig til å eksportere gass 1. oktober 2005. Ormen Lange, som er det nest største gassfunnet på norsk sokkel, skal starte produksjonen i 2007. Snøhvit, som blir Europas første anlegg for flytende naturgass, skal stå ferdig i 2006.

Europas første anlegg for  flytende naturgass bygges utenfor Hammerfest. Ill.: StatoilEuropas første anlegg for flytende naturgass bygges utenfor Hammerfest. Ill.: Statoil
Innholdet henter fra:- 
http://www.nrk.no/programmer/tv/newton/1.3134771
Sist endret: tirsdag, 21. oktober 2014, 16:10